Skrevet af Frederiksværk Dyrehospital | 7. nov 2017

Mange hunde og katte synes slet ikke nytår er så sjovt som os...

Vi mennesker forbinder normalt fyrværkeri med fest og glæde. Men helt anderledes kan det være for vores firbenede venner. De voldsomme lyde og lysglimt gør, at nogle hunde og katte bliver meget bange, eller ligefrem skrækslagne når der affyres fyrværkeri. 
 

De fleste dyr bliver generelt påvirket af nytårsfyrværkeri i mere eller mindre grad. En del hunde og katte har det slemt ved bare et enkelt skud, hvilket kan give problemer i alle de dage omkring nytår, hvor der primært skydes fyrværkeri af. Andre bliver først påvirkede af det megen og voldsomme fyrværkeri selve nytårsnat.

Vi anbefaler generelt at alle bange dyr er under opsyn nytårsaften.
Det bedste vil være at være hjemme i vante omgivelser, eller holde nytår på landet hvor der ofte er mere roligt.

 
Typiske tegn på angst for fyrværkeri:

  • Mjave, hyle eller gø
  • Blive urolig, ængstelig eller rastløs
  • Blive urenlig
  • Gemme sig
  • Hunde fører halen mellem benene, ørerne tilbage og kryber afsted
  • Katte ryster og sniger sig omkring
  • Savle, ryste eller halse
  • Miste appetitten 


  

Hvad kan vi gøre for at hjælpe hunde og katte

Heldigvis findes der midler og metoder vi kan anvende for at hjælpe vores kæledyr.
Hvis dyret er angst, er det meget vigtigt at hjælpe det bedst muligt, ellers kan angsten blive værre med tiden. Og der er risiko for, at den med tiden også bliver angst overfor andre indtryk.

Hunde:

Generelt anbefaler vi, at gå en lang tur med hunden i line i befærdede områder om formiddagen og først på eftermiddagen i områder uden fyrværkeri. Lad den evt. søge efter spredte godbidder eller lav anden træning, så den bliver træt i både krop og sind.

Lad hunden være i rolige, vante omgivelser fra sidst på eftermiddagen. Sørg for at trække gardinerne for og tænd for lyset og noget musik der kan sløre bragene fra fyrværkeri.

Det er vigtigt, at man selv ignorerer fyrværkeriet, og at man ikke trøster eller ynker hunden, ellers vil det blot forværre angsten! Hvis hunden søger opmærksomhed, gives denne på vanlig rolig vis. 

Katte:

Alle katte bør holdes inden døre fra middag nytårsaftensdag. Sørg for at de har et roligt, trygt og vant sted at være, med mulighed for at gemme sig. Rul gardiner/persienner ned for at skærme af for lysglimt, og tænd for musik der kan sløre lydene fra raketterne. Husk at sætte en kattebakke frem, også selvom den normalt kun besørger ude.

Præparater som virker angstdæmpende: 

Kalm

Kalm er et fodertilskud til både hunde og katte. Det findes både i flydende form samt i kapsler. Gennem tiden er man blevet opmærksom på, at flere naturligt forekommende aminosyrer, vitaminer og mælkepeptider har en gavnlig effekt på dyrs adfærd. De understøtter hjernens egen produktion af signalstoffer, og er med til at hæve tærsklen for hvornår dyrene opfatter angst. Det indeholder bl.a. L-Tryptophan og T-Theanin samt mælkepeptider og B-vitamin.

Vi anbefaler opstart i god tid (start-midt december). Dels fordi fyrværkeriet starter tidligt, dels fordi det dermed er muligt at "afprøve" effekten på dit dyr inden selve nytårsnatten.

 

Feromoner

- Adaptil til hunde. Findes som spray, diffuser og halsbånd.

- Feliway til katte. Findes som spray og diffuser

Hunde og katte udskiller selv naturlige feromoner, - signalstoffer som får dem til at føle sig trygge. Kopier af disse feromoner bliver kunstigt fremstillet, og kan købes som diffuser (til at sætte i stikkontakten), spray og halsbånd.
De kan med fordel anvendes i perioden frem til nytårsaften. Diffuseren til stikkontakten installeres ca. 14 dage før fyrværkeriets start, og sprayen kan anvendes i de omgivelser, hvor dyret normalt føler sig tryg.

Foder

Angstdæmpende tilskud kan også gives i form af foder, hvor de gavnlige mælkepeptider og aminosyrer er integreret i foderet. Dette er eksempelvis Royal Canin Calm til hund eller Hill's c/d urinary stress, som vi har i butikken.

Beroligende og angstdæmpende medicin

Ganske få hunde har brug kraftigt beroligende og angstdæmpende medicin.

Hvis dette er tilfældet, må du kontakte os, og dyrlægen vil lave en individuel plan for netop din hund. Medicinen er altid receptpligtig og kræver at vi har set dit dyr indenfor et år.

Den beroligende og angstdæmpende medicin har ikke god effekt på katte. Her anbefaler vi kun Kalm og Feliway.

 

Kom endelig forbi til en snak om din hund eller kat på dyrehospitalet

Del denne historie
Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.