Ultralydsscanning

Ultralyd er en metode til at se billeder af de indre organer og hvordan disse arbejder, uden at skulle foretage et operativt indgreb. Det er normalt ikke nødvendigt at give beroligende medicin til dyret inden scanning.

Billederne som scanneren danner er ikke som et foto, men består af et sort/hvid og et lidt grynet billede. Det kræver en del øvelse at kunne aflæse samt vurdere billedet korrekt.

Vi kan på Frederiksværk Dyrehospital udføre langt de fleste typer ultralydscanninger ved Dyrlæge Sandra Vind, der er efteruddannet i dette. Scanningen kan bruges til diagnostik af en lang række lidelser fx. livmoderbetændelse, cancer, mave-tarm lidelser, leverlidelser, nyrelidelser, urinvejsproblemer m.m. Det er non-invasivt og altså ikke til gene for dyret, samt hurtigt og med umiddelbart svar.

Ved hjælp af ultralyd kan man også måle blodets bevægelse, dette er af stor betydning ved især hjertelidelser. Dyrehospitalet samarbejder i den forbindelse med dyrlæge Ulrik Westrup som er ekspert i at foretage hjertescanninger.

Såfremt ens kæledyr bliver indstillet til en hjertescanning vil det foregå i Ulriks mobile klinik som bliver kørt til Frederiksværk Dyrehospital. Det er således ikke vores dyrlæger der varetager selve hjertescanningen.

Ultralydsscanning kan også benyttes i forbindelse med drægtighed og kan anvendes på et tidligere stadie end røntgen. Dette bruger man primært til at bekræfte drægtigheden og tjekke hjerteslag hos hvalpene/killingerne. Der er dog langt større usikkerhed behæftet hermed, når det gælder anslåelse af fostrenes antal.

Under scanningen vil dyret typisk stå op eller være placeret i rygleje på et særligt bord og der vil blive påført gel på dyrets mave. Gelen sikrer at der ingen luft er mellem hud og scanningsprobe, og pelsen i området bliver af samme grund barberet af. Dette er vigtigt da en øverførsel af billedet til skærmen ellers ikke ville være mulig. 

 

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.