På dyrehospitalet indgår røntgen både som led i rutineundersøgelser og for afklaring af sygdom og akutte skader. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at give dyret lidt beroligende medicin inden fotograferingen. Røntgenfotografering benyttes bl.a i forbindelse med akut / kronisk halthed, mistanke om fremmedlegemer i mavetarmkanalen, ved hjerte-lunge undersøgelser og ved optagelser der skal sendes til DKK (Dansk Kennel Klub) for godkendelse.

Hos mange hunderacer er der krav om røntgenfotografering af hofter og albuer for at mindske udbredelsen af hofteleds- og albueledsdysplasi.
Der findes flere metoder til at afgøre om hundens hofter er i orden. En ny metode kaldet Pennhip kan foretages allerede når hunden er 4 måneder gammel. Den traditionelle metode kræver at hunden er mindst et år gammel og for flere racer 1½ år.

Tal med dyrlægen om det bedste valg.

Mistanke om et fremmedlegemes placering i mavetarmkanalen kan afgøres ved hjælp af kontrastundersøgelse og efterfølgende røntgen. Disse røntgenoptagelser foretages i bestemte intervaller gennem det efterfølgende døgn. Kontrastvæsken vil fremstå hvid på røntgenbilledet, og det er derfor let at se hvor i mavetarmkanalen der ikke er fri passage. Dette er vigtig viden for dyrlægen i forbindelse med en evt. operativ fjernelse af fremmedlegemet.

Røntgen anvendes også til diagnosticering af fx. knoglebrud, gigtforandringer, nogle typer af cancer samt ved væske i bughule eller brystkasse.

Herudover kan røntgen benyttes i forbindelse med drægtighed, for at fastslå hvor mange fostre der er i livmoderen. Metoden kan dog tidligst anvendes fra 45. dagen, idet fostrenes knogler skal være tilstrækkeligt udviklede for at kunne fremstå på et røntgenbillede.

NB: Frederiksværk Dyrehospital benytter digitalt røntgenapperatur. Det betyder at billederne vises på en computerskærm umiddelbart efter at billedet er taget, hvilket forkorter tiden for en røntgenoptagelse væsentligt. Samtidig giver det os en kæmpe forbedring rent billedkvalitetsmæssigt. Hvis patienten skal henvises til en specialdyrlæge, har vi mulighed for at brænde en CD-ROM med billederne på, således at patienten ikke skal have foretaget nye røntgenoptagelser.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.