Ofte er man som dyreejer nervøs forud for en operation af ens kæledyr. Det er derfor vigtigt at vide, at risikoen ved narkosen, i dag er ganske lille. Når dyr skal opereres, foregår det i vid udstrækning efter de samme procedurer som ved humane operation på mennesker. Inden en narkose undersøges dyret for at vurdere hjerte og lunger samt kredsløbsfunktion og tilstand. I den forbindelse kan der evt. udtages en blodprøve for at vurdere lever - og nyrefunktion. I visse tilfælde vil dyrlægen dog altid anbefale en præanæstetisk blodprøve (fx. gamle dyr eller dyr med organproblemer). Dette gøres for at varetage dit kæledyrs helbred bedst muligt. Se en video om Riccos kastation her:

Når et dyr indlægges til operation, er det vigtigt, at det møder fastende, d.v.s. at det ikke er blevet fodret fra kl. 24.00 aftenen forinden. Det er dog vigtigt at dyret fortsat har adgang til frisk vand. Herudover anbefaler vi at hunde bliver luftet inden de møder ind på dyrehospitalet, således at de har haft mulighed for at komme af med afføring og urin.

Når I møder ind vil I blive modtaget af en sygeplejerske ved skranken. Hun sørger for at få en aktuel vægt på hunden, samt sikrer at vi har de nødvendige kontaktoplysninger på dig eller den person der henter dyret om eftermiddagen.

Katte tages ned i forberedelsesrummet med det samme, her bliver de vejet inden de sættes ind i det tæppeklædte bur. Vi anvender en spray (Feliway) til omgivelserne der virker let beroligende på katten og nedsætter stress, samt har kattene i et rum for sig uden postyr og hunde. Kattene får her forbedøvelsen.

Ejere med hund vil blive bedt om at tage plads i venteværelset indtil dyrlægen kommer ud og henter jer. Når I er inde hos dyrlægen lyttes der på dyret samt gives en beroligende indsprøjtning. Denne kan godt svide lidt da den gives i muskelvævet.

Du venter herefter sammen med dit kæledyr indtil den beroligende effekt begynder at indtræffe: hunden vil blive træt og virke lidt mere ligeglad med det der foregår omkring den. Når dette punkt er nået vil hunden blive hentet og taget med ned i forberedelsesrummet. Det er som oftest lettest, for dyret, at det er hunden der "forlader jer" og ikke omvendt.

I forbindelse med bedøvelsen ilægges der et såkaldt venekateter på det ene forben. Derigennem indgives et bedøvelsesmidel direkte i blodåren. Herefter intuberes dyret, hvilket vil sige at der lægges en slange i luftrøret, igennem hvilken dyret får ilt og narkosegas. Dette bruges da narkosegas er den sikreste og mest justerbare narkoseform, som kan præcist tilpasses den enkelte patients behov.

Dyret forberedes nu til selve operationen: der gives salve i øjnene for at hindre at disse udtørrer, operationsfeltet barberes, renses og desinficeres. I denne forberedelse er dyret allerede koblet på overvågningsudstyr, da bedøvelsen skal monitoreres nøje. Dette betyder også at vi hos os, altid, har en sygeplejerske til at varetage overvågningen udover dyrlægen der opererer. 

Under hele operationen er der tilkoblet monitoreringsudstyr (overvågning) og der står en sygeplejerske og holder øje med at anæstesien forløber som den skal.

Efter operation ligger dyret til opvågning med varme og overvågning af en sygeplejerske, såfremt der skulle opstå komplikationer. Dyret lades således ikke alene før det er vågent og ved bevidsthed.

Hunden eller katten sendes som hovedregel hjem om eftermiddagen. De vil på dette tidspunkt fortsat være påvirket af narkosen. Dette kan indebære lidt slingerhed ligesom dyret kan være meget træt. Efter 1 - 2 døgn er narkosen dog som regel helt ude af kroppen.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.