Vi kan på Frederiksværk Dyrehospital tilbyde Laser-behandling af dit kæledyr. Laser til terapi har i mange år været brugt til mennesker, med et særdeles tilfredsstillende resultat, og inden for de sidste par år er det også blevet anvendt til dyr. De nye klasse 4 lasere, giver en dybere og hurtigere behandling, end de "gamle" klasse 3 lasere, hvor en behandling ofte varede 20-30 min. En behandling med de nye klasse 4 lasere varer typisk 1-5 min. og er derfor bedre egnet til dyr.

Laserbehandlingen virker på mange områder. Det kan bruges på alt fra øregangs-betændelse, til gigt. Her på hospitalet bruger vi det især på ledproblemer og muskelsmerter både akutte og kroniske, samt operationssår. Vi har set en klar fremgang bl.a. på vores knæoperations-patienter, som har færre smerter og hurtigere kommer i gang med at bruge benet. Vi bruger laser som standard på de fleste operationssår i forbindelse med operationen, for at dæmpe smerter og fremme helingen. Det har også vist en gavnlig effekt ved tandbehandlinger og tandkødsproblemer.

Laser er en forkortelse for Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, som på dansk betyder: lysforstærkning ved stimuleret udsendelse af stråling. Selve de processer der sker i kroppen ved laser behandling, er forholdsvis komplicerede, men lidt forenklet kan man sige, at det virker ved, at det forstærkede lys trænger ind i vævet (fx. hud/knogler), hvor det frigiver energi til cellerne. Dette bevirker bl.a. at der kommer en øget blodgennemstrømning, og får blodet til at frigive mere ilt og næringstoffer til cellerne i området, hvilket får cellerne til arbejde hurtigere. Så altså, ved at "tilkalde" mere blod til et bestemt sted på kroppen og samtidig få "oprydningen" til ske hurtigere, hjælper man kroppen til hurtigere at komme sig over en skade.

Den biologiske effekt er altså:

  • Accelereret vævsreperation + cellevækst → hurtigere og bedre heling af væv.
  • Stimulerer immunsystemet
  • Øget smertestillende effekt → lindrer akutte og kroniske smerter.
  • Forbedret nervefunktion
  • Øget blodgennemstrømning
  • Reduceret arvævsdannelse
  • Reducerer inflammation (betændelses-tilstande)
  • Reducerer væskeansamlinger

Ved operationssår og akutte lidelser kan en enkelt behandling være nok, men ved mere langvarrige lidelser, skal der som regel flere gange til. Ved mere omfattende akutte lidelser vil vi sandsynligvis give daglige behandlinger i 2-3 dage, hvor vi ved kroniske lidelser, som regel laver et behandlingsforløb på 6 gange fordelt over 3 uger.

Laserbehandling er ikke forbundet med ubehag, men giver en rar varmefølelse. Dyret skal ikke nødvendigvis på bordet, men kan blive på gulvet eller i ejers arme. De personer der opholder sig i rummet skal, af sikkerhedsmæssige årsager bære nogle særlige solbriller, da der behandles med laser stråler, som kan give øjenskader. Dyret behøver ikke briller, men hvis vi skønner at der er fare for dyrets øjne, lægger vi et håndklæde over. Selve behandlingen foregår med en lys "pen", som man fører hen over det berørte område. Maskinen indstilles efter dyrets farve, størrelse, hvilke område det drejer sig om og problemets omfang. Programmet veksler i styrke og intensitet og varierer dermed hvilken dybde, den opererer i. Behandlingen fortages sædvanligvis af en uddannet veterinærsygeplejerske, som i samråd med dyrlægen, lægger en plan for forløbet.

Som nævnt er behandlingsmulighederne alsidige, og selv om laseren alene ikke kan lave mirakler, kan det hjælpe kroppen med at udføre dem...

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.