En stor del af udviklingen og forskningen indenfor kæledyr sker indenfor området diagnosticering, dvs. indenfor brug af forskellige typer prøver der kan identificere hvad dit kæledyr fejler. Her på klinikken gør vi meget for at holde os ”up-to-date” med den sidste nye viden og teknologi, således at vi kan tilbyde dit kæledyr den bedste behandling. Jo mere præcise og hurtige diagnoser vi kan stille, des bedre behandling kan vi igangsætte.

Blodanalyser:

Anvendes når der ønskes en status over funktionen af de indre organer og ved tælling af de røde og hvide blodlegemer for at bestemme om dyret har en infektion eller evt. har blodmangel. Desuden kan man bestemme virusantistoffer i blodet. Blodprøver foretages også for at påvise drægtighed og til bestemmelse af det optimale parringstidspunkt. Desuden kan der foretages allergitest via blodprøve.

Mange af prøverne laver vi selv på klinikken, således at man får svar samme dag. Dyrlægen kan også beslutte at sende prøverne til et veterinært laboratorium, såfremt der skal foretages prøver som vi, her på dyrehospitalet, ikke har analyseapparatur til at udføre.

Urinanalyser:

På dyrehospitalet udfører vi urinundersøgelser, med henblik på at undersøge patienterne for bl.a. blærebetændelse, krystaller i urinen, sukkersyge og nyresvigt. Vi kan desuden foretage en bakteriedyrkning og en undersøgelse som viser hvilken type antibiotika det er bedst at behandle dyret med. Dette er meget vigtigt i henhold til at mindske resistensudvikling overfor antibiotika, reducere brugen af bredspektret medicin samt hurtigere at få afhjulpet patientens pågældende infektion.

Afføringsprøver:

Man kan få en masse viden ved undersøgelse af afføringsprøver. Blandt andet finder vi parasitter som fransk hjerteorm, indvoldsorm, forskellige slags encellede parasitter og bakterier og virus ved diarrétilstande. De fleste prøver kan vi selv udføre på dyrehospitalet, resten sendes videre til et veterinært laboratorium.

Vaginal -og sædanalyser:

Sæd fra hunde undersøges inden kunstig inseminering, eller ved mistanke om fertilitetsproblemer hos hanhunde. Desuden undersøges der af og til sædprøver ved mistanke om problemer i hanhundens prostata. Sædprøverne undersøges altid på dyrehospitalet.

Vaginalprøver bruges bl.a. til at bestemme, hvor tæven er i sin cyklus og ved mistanke om lidelser i dette område. 

Vævsanalyser:

Det er ikke ualmindeligt at hunde får forskellige knuder i og under huden i forbindelse med at de ældes. Sådanne knuder kan man med fordel udtage en såkaldt finnåls biopsi af. Det vil sige at man med en tynd kanyle suger nogle celler ud fra knuden. Disse celler bedømmes så under mikroskopet. På denne måde kan man se om der er tale om en godartet knude som for eksempel en fedtknude, eller om der er tale om en mere ondartet type, der skal fjernes operativt.

Celleundersøgelsen foretages ofte her på klinikken, men i tvivlstilfælde sender vi materialet af sted til en cytolog (dvs. en person der beskæftiger sig med at undersøge celler).

Katte og andre dyr kan også få forskellige knuder, dog ikke så hyppigt som hunde. Disse knuder bør dog ligeledes undersøges.

Når man har fået sit dyr opereret for en kræftknude har vi desuden mulighed for at sende den til en vævsundersøgelse. På denne måde kan man få vished for hvilken type kræft der er tale om og mere præcise udtalelser om fremtidsudsigterne for denne type kræft, og kan således tage de rigtige forholdsregler. Disse undersøgelser sendes altid ud af huset da undersøgelsen kræver specialudstyr.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.